Podczas dwóch, intensywnych dni, skupimy się na 3 najważniejszych aspektach:
PRODUKCJA
DEKORACJA
WYCENA
BONUS: ATRAPY
CO TO OZNACZA?
– nauczysz się solidnych podstaw cukiernictwa lub usystematyzujesz swoją wiedzę
– poznasz nowoczesne i najmłodsze techniki dekoracji
– poznasz naszą sprawdzoną technikę tynkowania na kancik!
– nauczysz się, jak dobierać i pracować z wysokiej jakości produktami i wyceniać torty zarówno
MAŁE i DUŻE tak, aby jednocześnie nie zbankrutować
– pobudzimy Twoją kreatywność w dobieraniu smaków tak, aby wyróżnić się wśród konkurencji
– podzielimy się swoim doświadczeniem i odpowiemy na każde pytanie, między innymi:
Które biszkopty są lepsze: klasyczne czy tłuszczowe? Nasączać czy nie?
• WSPORNIK przez środek: TAK czy NIE?
• Czy krem do tortu z mascarpone to faux pas?
• Żelatyna, pektyna czy agar? Co jest lepsze?
• Czym się różni compote od curdu, premixu i confitu? A czym namelaka od ganache i chantilly?
Samą konsystencją, czy można pójść bardziej w głąb?
• Jak prawidłowo wykonać chrupkę do tortu, aby dobrze się kroiła? + pyszne wariacje smakowe!
Przygotujemy wspólnie, od podstaw 3 pyszne kompozycje smakowe oraz każdy uczestnik otrzyma e-
book z dodatkowymi przepisami sprawdzonych i niezawodnych połączeń smakowych (z naszych
pierwszych edycji szkoleń)
Torty to nie tylko ciasto, ale przede wszystkim kompozycje smaków, struktur i estetyki dekoracji ,
które wymagają odpowiedniego podejścia. Na naszym szkoleniu poznasz kluczowe techniki, które
pozwolą Ci przygotować torty dopasowane do różnorodnych oczekiwań klientów – od klasycznych po
te nowoczesne
Smaki na szkoleniu:
-namelaka solona pistacja / sernik czekolada-Philadelphia / żelka czerwona porzeczka - granat /
chrupiąca pralina pistacjowa z liofilizowaną maliną / biszkopt genueński
-mus malinowy / żelka malina-liczi-róża / chrupiąca pralina malinowa / mus mascarpone z wanilią /
biszkopt klasyczny
-mus kokosowy / compote egzotyczny ananas-mango-marakuja / panna cotta kokos-marakuja /
biszkopt mango / chrupiąca pralina tropikalna
Czego się nauczysz?
Biszkopty – jak osiągnąć idealną strukturę i stabilność
Stabilne (szczególnie w piętrowych) musy, kremy, żelki i chrupki – praktyczne przepisy i techniki,
które pozwolą Ci tworzyć różnorodne kompozycje smakowe
Tynkowanie tortów – perfekcyjny "kancik" i techniki, które ułatwią pracę, niezależnie od Twojego
doświadczenia
Dekoracje tortów – od prostych wykończeń po bardziej zaawansowane techniki, takie jak zamsz
czy dekoracje z jadalnych materiałów
Piętrowanie tortów – jak budować stabilne do przewozu w całości konstrukcje oraz jak łączyć
atrapy z prawdziwymi piętrami
Planowanie i wycena – jak opracować ofertę tortów uwzględniając różne wymagania klientów oraz
balans między wysoką jakością a ceną
Techniki i Dekoracje, które przygotujemy lub omówimy na każdym szkoleniu:
– zamsz z kompresora i z puszki – porównanie, wady i zalety, know-how
– czarny tynk
– złoty drip
– dekoracje z papieru waflowego
– kwiat z papieru waflowego
– praca z szablonem do kremu
– praca z wydrukiem cukrowym i masą cukrową
– biała, jadalna koronka (bez bieli tytanowej)
Wybrane dekoracje umieścimy na głównym torcie.
Każdy kursant będzie tynkował co najmniej jedno piętro tortu!
NIE jest to szkolenie pokazowe!
Nie dzielimy się na grupy! Szkolenie jest prowadzone przy jednym dużym stole, dzięki czemu każdy
widzi wszystkie etapy pracy, może zadać pytanie, zrobić zdjęcie i nagrać filmik.
Uczestnicy NIE zmywają naczyń – dzięki temu możemy możemy dać Ci tak dużo wartościowej
wiedzy w tak krótki czas!
Każde szkolenie kończy się sesją zdjęciową (zapewniamy tło i lampy fotograficzne) i rozdaniem
certyfikatów ORAZ kodów rabatowych do sklepów cukierniczych.
Na koniec szkolenia również dzielimy wszystkie przygotowane torty pomiędzy uczestników – z
każdego smaku z programu.
W ramach każdego szkolenia zostaje utworzona grupa Whatsapp dla uczestników!
.........................................................
Szkolenie prowadzone jest przez dwie doświadczone cukierniczki, które łączą swoją wiedzę i ponad
10-cioletnie doświadczenie w branży cukierniczej: Marlenę Doroś oraz Katarzynę Chudy-Kamola.
Posiadane kwalifikacje:
– wpis do Rejestru Instytucji Szkoleniowych (RIS) (możliwość finansowania szkoleń ze środków
PUP)
– tytuł Mistrza Cukiernictwa
– tytuł Instruktora praktycznej nauki zawodu
– własna, prosperująca pracownia cukiernicza (nie jesteśmy tylko teoretykami!)
.........................................................
Koszt szkolenia: 2000zł --> PROMOCYJNA CENA W ELBLĄGU!!!
(w cenie obiad i bufet kawowy każdego dnia)
NOWOŚĆ NA RYNKU: możliwość rozłożenia płatności za szkolenie na raty 0%
Szkolenie trwa 2 dni: od 9:00 do około 18:00 każdego dnia (prosimy uwzględnić możliwość
wydłużenia pierwszego dnia)