top of page
Cynamonki.jpg.JPG

CYNAMONKI
Puszyste jak chmurki!

Cynamonki z mÄ…ki DO PIZZY? ZaskakujÄ…ce, ale tak! To najbardziej puszyste ciasto drożdżowe, jakie kiedykolwiek zrobiÅ‚am. 

​

Sekret tkwi w mÄ…ce typu 00 – wÅ‚oskiej mÄ…ce o bardzo drobnym przemiale i wysokiej zawartoÅ›ci glutenu. DziÄ™ki niej ciasto jest cudownie elastyczne, miÄ™kkie i delikatne, co sprawia, że cynamonki totalnie rozpÅ‚ywajÄ… siÄ™ w ustach!

​

 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1000 g mÄ…ki typ 00

    (ja użyłam mąki do pizzy firmy Gusto Bello)

     

  • 24 g suchych drożdży (3 saszetki po 8 g)

    (użyÅ‚am drożdży firmy Kamis – wedÅ‚ug producenta jedna saszetka 8 g zastÄ™puje 20 g Å›wieżych drożdży)

     

  • 50 g cukru
     

  • 125 g masÅ‚a
     

  • 560 g mleka
     

  • 165 g żóÅ‚tek
     

  • 3 g soli
     

1. Rozczyn – serce ciasta drożdżowego

Do miski wlej ciepłe (ale nie gorące!) mleko, dodaj cukier i drożdże. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż zacznie pracować i pojawi się pianka na powierzchni.

 

Wskazówka: Idealna temperatura mleka to ok. 35–38°C – wystarczy, że bÄ™dzie przyjemnie ciepÅ‚e w dotyku.

 

W tym czasie:

  • przesiej mÄ…kÄ™ – dziÄ™ki temu bÄ™dzie bardziej napowietrzona,
     

  • rozpuść masÅ‚o i odstaw do lekkiego przestudzenia.
     

2. Wyrabianie ciasta

Gdy rozczyn bÄ™dzie gotowy, przeÅ‚óż go do misy miksera i dodaj:

  • przesianÄ… mÄ…kÄ™,
     

  • rozpuszczone masÅ‚o,
     

  • żóÅ‚tka (najlepiej w temperaturze pokojowej – nie ochÅ‚odzÄ… ciasta),
     

  • sól.
     

Zamontuj koÅ„cówkÄ™ w ksztaÅ‚cie haka i wyrabiaj ciasto przez okolo 5 minut – aż bÄ™dzie gÅ‚adkie, elastyczne i zacznie odchodzić od Å›cianek misy.

​

Pierwsze wyrastanie:

Ciasto przykryj i odstaw w ciepÅ‚e miejsce do podwojenia objÄ™toÅ›ci – to zajmie okoÅ‚o 1 godzinÄ™.

Ja lubiÄ™ wykorzystywać lekko nagrzany piekarnik (np. do 30°C), a dodatkowo wstawiam na dno blaszkÄ™ z gorÄ…cÄ… wodÄ… – podnisi to wilgotność, co ciasto bardzo lubi.
 

4. Formowanie cynamonek

Po wyrośnięciu:

  • wyjmij ciasto z misy,
     

  • krótko je zagnieć,
     

  • rozwaÅ‚kuj na duży prostokÄ…t – wielkość zależy od Ciebie: im wiÄ™kszy, tym wiÄ™cej widocznych zawijasów cynamonowych

 

Tip: Ja smarujÄ™ blat stoÅ‚u cienkÄ… warstwÄ… oleju zamiast podsypywać mÄ…kÄ… – dziÄ™ki temu ciasto siÄ™ nie klei, ale też nie przesuszam go dodatkowÄ… mÄ…kÄ….

 

Posmaruj ciasto rozpuszczonym masÅ‚em i równomiernie posyp mieszankÄ… cukru i cynamonu.

JeÅ›li cukier (np. muscovado) jest zbrylony, można go szybko rozdrobnić w blenderze lub termomiksie – ja wÅ‚aÅ›nie tak zrobiÅ‚am, dlatego na filmie byÅ‚ jak puder.

ZwiÅ„ ciasto w rulon i pokrój ostrym nożem na równe porcje. UkÅ‚adaj je pÅ‚asko na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia.

 

UżyÅ‚am regulowanej blaszki firmy Dorosiowe Ranty – Å›wietna sprawa, jeÅ›li chcesz dopasować rozmiar formy do iloÅ›ci ciasta. U mnie wyszÅ‚o ok. 41 × 23 cm.

 

5. Drugie wyrastanie i pieczenie

Posmaruj wierzch cynamonek mlekiem. Odstaw cynamonki na ok. 20 minut do podroÅ›niÄ™cia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.

Tutaj ponownie wstawiam na dno piekarnika naczynie z gorÄ…cÄ… wodÄ… – poprawia to wilgotność i strukturÄ™ ciasta.

Piecz przez 20–25 minut, aż Å‚adnie siÄ™ zarumieniÄ…. W razie wÄ…tpliwoÅ›ci zrób test patyczkiem – jeÅ›li wyjdzie suchy, cynamonki sÄ… gotowe.

​

6. Krem – najlepszy!

Pozostaw cynamonki do przestygnięcia. Gdy będą jeszcze lekko ciepłe (ale nie gorące!), rozprowadź na wierzchu przygotowany wcześniej krem.

Nie nakÅ‚adaj kremu na gorÄ…ce ciasto, bo spÅ‚ynie! 

 

​

Składniki na krem do cynamonek:
 

To nie jest zwykÅ‚y krem – to serkowy lukier, tak aksamitny, pyszny i uzależniajÄ…cy, że mogÅ‚abym jeść go Å‚yżkami. Nie umiem siÄ™ powstrzymać przed podjadaniem podczas przygotowania! Åšwietnie komponuje siÄ™ nie tylko z cynamonkami, ale również z ciastem marchewkowym czy chlebkiem bananowym..

​

  • 375 g serka Philadelphia lub serka do sushi (w temperaturze pokojowej)
     

  • 225 g cukru pudru
     

  • 30 g mleka
     

  • 90 g masÅ‚a
     

  • ziarna z 1 laski wanilii lub ulubiony ekstrakt waniliowy
     

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masÅ‚o z mlekiem – możesz to zrobić w garnku lub mikrofalówce. Ważne, aby mieszanka byÅ‚a ciepÅ‚a, ale nie gorÄ…ca – nie może zważyć serka.
     

  2. Wlej mleczno-maślaną mieszankę do misy miksera, dodaj cukier puder oraz wanilię. Wymieszaj całość na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej, lekko płynnej konsystencji przypominającej lukier.
     

  3. Teraz dodawaj stopniowo serek – caÅ‚y czas miksujÄ…c powoli.

    PamiÄ™taj, aby byÅ‚ w temperaturze pokojowej – dziÄ™ki temu krem bÄ™dzie jedwabisty i gÅ‚adki.

     

  4. W trakcie przygotowania kilkukrotnie zbierz masę ze ścianek i dna miski, aby wszystko dobrze się połączyło.
     

  5. Mieszaj tylko tyle, ile trzeba – zbyt dÅ‚ugie miksowanie może spowodować, że krem stanie siÄ™ zbyt rzadki!
     

 

Ja najczęściej przygotowujÄ™ ten krem w trakcie wyrastania i pieczenia ciasta. Gotowy przykrywam foliÄ… i chowam do lodówki – wtedy mam pewność, że bÄ™dzie gotowy, gdy tylko cynamonki lekko przestygnÄ….

​

POWODZENIA I KONIECZNIE POCHWAL SIĘ EFEKTAMI!

bottom of page